Gepubliceerd:
Laatste update:

Matrixborden met een smiley tegen fileproblemen A2

WEERT/EINDHOVEN - Jongeren van NXT Generation uit Eindhoven hebben zich verdiept in de problematiek van de A2. Zij hebben hun ideeën in een rapportage verwoord.

Het NXT Generation team is een werkgroep van Stichting Groendomein Wasven. Het team bestaat uit 7 jongeren tussen de 15 en 17 jaar die belangstelling hebben voor techniek en natuur. NXT Generation heeft door de deelname aan de FLL® een methode ontwikkeld om concept-denken te gebruiken bij het oplossen van ingewikkelde vraagstukken. De jongeren denken zonder belemmeringen en komen daardoor vaak met creatieve oplossingen. NXT Generation probeert de verwondering van kinderen te combineren met de wetenschap en de kennis van volwassenen.

Probleem omschrijving
Op de A2 tussen Weert en Eindhoven staan elke werkdag files. Vooral in de ochtendspits richting Eindhoven is sprake van structurele congestie. Naast - uiteraard- de dagelijkse gebruikers ondervinden de betrokken gemeenten en provincies hiervan de negatieve gevolgen voor de bereikbaarheid van ZuidNederland. Ook bestaat de sterke indruk dat er sprake is van sluipverkeer, met negatieve gevolgen voor leefbaarheid en verkeersveiligheid in een aantal dorpskernen.

Oplossingen
De jongeren kwamen met diverse oplossingen voor het file probleem. Zo werd er gedacht aan het verbreden van de A2, het verlengen van invoegstroken, een speciale weg voor vrachtverkeer, maar ook werden er oplossingen aangedragen zoals het positiever brengen van de maximale snelheid. In plaats van rode kruisen een groene smiley met de tekst bij 50 geen file. Een weg die muziek maakt, zodat men meer op het ritme van de muziek gaat rijden of LED verlichting in de wegbelijning of vangrail aan de zijkant van de weg aan te brengen om het rij tempo aan te geven.

Rijkswaterstaat
Rijkswaterstaat is blij met deze creatieve en vooral ook positieve oplossingen die de jongeren van NXT Generation hebben aangedragen.

Lees hier het volledige rapport van NXT Generation.

Info-avond
Het Kernteam A2 Weert-Eindhoven organiseert een inloopavond over de A2 voor omwonenden, automobilisten en andere belangstellenden.

Tijdens deze avond kunt u meedenken over oplossingen voor de doorstroming en verkeersveiligheid op de A2 en het sluipverkeer in de dorpen langs de A2. U bent van harte welkom op maandag 20 februari 2017, van 19.30 tot 21.30 uur in De Smeltkroes in Maarheeze.

Deel dit artikel:

Reacties