Gepubliceerd:
Laatste update:

Verrassende Veentocht in Nationaal Park De Groote Peel

OSPEL - Wandeling van acht kilometer over knuppelbruggen en Peelbanen Staatsbosbeheer biedt elke laatste zondag van de maand een Verrassende Veentocht in Nationaal Park De Groote Peel. Zo ook op zondag 26 februari. Elk seizoen en elke route zijn anders dus tijdens deze excursie is het elke keer verrassend wat je beleeft. Na afloop van de wandeling staat er in het Buitencentrum De Pelen een kopje koffie of thee met een stuk Limburgse vlaai voor je klaar om na te genieten.

De activiteit start om 13.00 uur bij het B@uitencentrum De Pelen aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk. Altijd verrassend wat je tegen komt. De Groote Peel is het kleinste nationale park van Nederland. Toch heeft dit veengebied veel te bieden. Het landschap is weids en open met waterplassen, heide en kleine stukken bos. De Groote Peel is onder meer bekend om zijn vogelrijkdom maar ook vanwege zijn rijke cultuurhistorie. In de Peelstreek is vroeger turf gestoken en de sporen van dit turfsteekverleden zijn nog zichtbaar in het landschap.

Zo zijn de paden waarover je wandelt dezelfde paden waarover de turfsteker vroeger ‘het zwarte goud’ vervoerde. De houten knuppelbruggen zijn van latere datum en aangelegd om het oorspronkelijke moeras toegankelijk te maken voor wandelaars. Tijdens de Verrassende Veentocht ontdek je de mooiste plekjes van De Groote Peel. De Peelgids, die deze excursie begeleidt, heeft een route van 8 kilometer uitgestippeld. De wandeling start en eindigt bij het Buitencentrum, maar hoe de route loopt gaat hij nog niet verklappen. Het verrassende van deze Peeltocht zit niet alleen in de route, maar ook in wat je onderweg tegenkomt. Elk seizoen is anders en elke wandeling ontdek je dus weer andere planten en dieren. In de winter ontmoet je de ‘wintergasten’, de vogels die in de Peelstreek overwinteren.

Behalve ganzen zijn in deze tijd van het jaar onder andere de klapekster, de grote zilverreiger en de blauwe kiekendief waarneembaar. Het overvliegen van grote groepen ganzen is een bijzondere beleving die je niet snel zult vergeten!  Deelname aan de Verrassende Veentocht kost € 10,- per persoon, inclusief koffie en vlaai. Reserveren kan online via: www.staatsbosbeheer.nl/pelenveentocht Let op: In natte perioden zijn sommige paden in de Peel modderig.

Zorg dus voor stevige, waterdichte schoenen. Buitencentrum De Pelen, startpunt van natuurbelevingVoor of na afloop van de excursie kan je heerlijk struinen door de winkel van het Buitencentrum. Hier vind je interessante boeken, smakelijke streekproducten en leuke souvenirs. Voor een hapje en een drankje kan je bij de inpandige horecagelegenheid, de Peelkiosk, terecht. Het Buitencentrum is geopend op dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen ;

Deel dit artikel:

Reacties